Ojo de bife, best ever!

Lani sem dober mesec potovala po Argentini in, oh jaaaa, meso, meso, meso! Toliko mesta, kot sem pojedla na tistem potovanju… Zakaj sem ga pojedla toliko? Ker je argentinska govedina verjetno ena

ojodia.gifnajboljših na svetu. V Buenos Airesu se med domačini govori, da v restavraciji Cabana las lilas strežejo najboljše zrezke v mestu. Malce dražje sicer kot v ostalih gostilnah, bolj srajčka in čeveljci stil ampak meso je prekleto dobro. Ponavadi sploh ne vprašajo kako gotovega bi radi, razen če jim izrecno ne poveš. Medium rare za mene, prosim, hvala. In na mizo dobim štiklc mesa, precej mrtvo izgledajočega, brez prilog in olepšav na krožniku (tipično argentinsko) in v mesu zapičeni zastavici v obliki teličkov na katerih piše ”soy jugoso” (sem sočen). Naknadno na mizo priroma še nekaj skodelic v katerih najdemo različne začinjene omakice od pečenega česna, paradižnikove omake, origana v olju, vloženih čebulic ipd. Domačini redko poleg naročijo ocvrt krompirček – ta je navadno na mizh turistov. Ponavadi gre za kos težek 300 g, odvisno sicer kateri kos naročite – ojo de bife oziroma rib eye je ponavadi tak. Fileja skorajda ne najdete na meniju.

ojo-de-bife.jpg

Kaj sploh je ojo de bife? Francoski rez mu pravi entrecote ampak argentinci pravijo, da stvar ni enaka. Mesar mora od kosa previdno porezati skupine mišic - spinalis dorsi, longissimus costarum in multifidus dorsi… in šele potem dobimo pravi ojo de bife, čudovit kos mesa z lepim mastnim očesom na sredini. To da pečenemu mesu prav poseben okus.

Še ena restavracija v centru Buenos Airesa, ki jo lahko priporočim je La Cabrera. Tam sva si s prijateljico privoščile 750 gramski ojo de bife. Ja, je bilo kar naporno ampak sva ga zmazali. Brez prilog seveda. V restavraciji je na voljo še kobe beef, ampak kaj bi uvoženo, če je domače najboljše!

 • Share/Bookmark

4 odgovorov na temo “Ojo de bife, best ever!”

 1. 2.02.2010 | 17:11

  Dobim štiklc mesa, precej mrtvo izgledajočega…. GROZNO.

  Dostojevski v enem iz romanov piše, da če bi rada njegova teta jedla meso, ji da nož pa si naj gre ponj.

 2. foodista
  2.02.2010 | 17:29

  hehe, no s tem sem želela povedat, da ni bilo na krožniku, poleg temno rjavega kosa mesa, zelenjave, barvistosti ki celotni prezentaciji na krožniku ponavadi da živost. Drugače zakon. I love meat. A lot.

 3. mustang
  2.02.2010 | 17:42

  Res čudovit kos trupla!

 4. Nina
 5. 2.02.2010 | 18:15

  uf uf uf, Argentina mora pasti čim prej :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !