Vloženke – mlad paradižnik polnjen s tuno

Ponavadi ne vlagam stvari za čez zimo, sploh pa ne tistih tipičnih. Z marmeladami nas itak zalagajo mame in babice, s kompotom prav tako, kakšno vloženo papriko, srbsko solato pa tudi. Sama se spravim vlagat kakšno zares posebno marmelado, doma narejen ajver, no, na zadnje pa sem vlagala tele mlade paradižnike.

Paradižnike pripraviš tako, da v vsakega malo zarežeš potem pa jih blanširaš v vreli vodi (cca. pol litra) kateri dodaš približno 100 ml rdečega kisa. Ohladiš jih v ledeni vodi potem pa olupiš kožo, odrežeš zgornji del, kjer je bil pecelj in skozi luknjo postrgaš ven še semena.

Nadev iz tune pripraviš tako, da 150 g tune iz pločevinke zmešaš z sesekljanim petršiljem (dodaš po okusu), pokapaš z limoninim sokokom ene limone ter soliš in popraš. Potem previdno nadevaš paradižnike, jih naložiš v sterilizirane kozarce ter poliješ z olivnim oljem tako da so vsi prekriti.

Lahko uporabiš tudi mali grappolo. Najbolj pridejo okusi do izraza, če se postreže na sobni temperaturi – lahko kot anitipasto na popečenih kruhkih ali kot hladna priloga k ribam in mesu.

Enako se lahko nadeva tudi mlade paprike, le da jih dlje kuhaš, da postanejo mehke.

Na spodnji sliki je s čebulo in začimbami vložen mlad sir.

 • Share/Bookmark

6 odgovorov na temo “Vloženke – mlad paradižnik polnjen s tuno”

 1. Bob8
  1.03.2010 | 16:56

  KRASNO

 2. nevenka
 3. 1.03.2010 | 17:05

  Zelo očarljivo izgleda. Nedavno sem poskusila nekaj podobnega in sicer srebrno čebulico (velikosti oreha) nadevano z mladim sirom v balzamičnem kisu in zalito z olivnim oljem. Nekakšna italijanska predjed. Zelo okusno skupaj s toplim, popečenim kruhkom.

 4. Snowblind
 5. 1.03.2010 | 18:32

  Lačn.

 6. foodista
  2.03.2010 | 11:44

  Nevenka, hvala za idejo. Bom poskusila! Koliko časa pa pustiš v kozarcu pred uporabo?

 7. nevenka
 8. 2.03.2010 | 13:09

  Ne vem, ker sem kupila narejeno, v delikatesni ponudbi. V takih bolj mali kozarčkih, vsega skupaj je bilo za dva prigrizka. Po občutku mislim, da so bile čebulice osoljene in na hitro pokuhane v balzamičnem kisu, potem odcejene, ohlajene, nadevane in zalite z oljem.

 9. Barbara
  8.03.2010 | 16:24

  Tvoj blog je pa eno samo “spuscanje sline”!! Njami! Ze letim proti hladilniku….

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !