Losos v ingverjevi marinadi in sezamu

To, da je losos dolgočasen je povsem krivica kuharja. Losos je čudovita, vsestranska in okusna riba, ki prenese skoraj vsakršno obdelavo, ki jo lahko dosežemo v kuhinji. V solati, v juhi, za zajtrk, na sendviču–njegovi uporabnosti res ne moreš oporekati. Recept, ki sem ga tokrat pripravljala je neke vrste fuzija med azijskimi in evropskimi sestavinami. Marinada pa tako čudovito dopolni dokaj maslen in poln okus lososa, da kar kliče po nenehnih reprizah.

Marinado narediš iz medu, limoninega soka, sojine omake (lahke ali tamari), žličke gorčice in naribanega ali drobno sesekljanega ingverja. V marinado položiš file lososa brez kože (in brez kosti)  za dobrih 30 minut. Zraven se odlično poda omakica, ki deluje tudi kot preliv za solato, celotno jed pa učinkovito poveže.

Za omako potrebuješ nariban svež ingver, rižev kis, lahko sojino omako, sezamovo olje in sezamovo pasto oz. tahini. To zmešaš v gostljato zmes.

Najboljše je, če lososa pripraviš v pečici, saj bo najbolj enakomerno pečen. Nekje okoli 6 minut na 230 stopinj, da bo srednje pečen z rahlo surovo sredico (odvisno od debeline). Na krožniku medtem sortiraš rukolo ali mlado špinačo z redkvicami, nanj naložiš lososa in vse skupaj pokapaš z omakico.

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !