Ajdovi bliniji z dimljenim lososom in motovilcem

Bliniji so neke vrste palačinke, le da so ponavadi debelejši ker se testu doda pecilni prašek in stepene beljake in da so majhni. Največkrat se jih obda s slanimi jedmi kot so kaviar, pečeni paradižniki ali malancane – neke vrste antipasti, zelo redko so kot sladica. V originalu izvirajo iz Rusije in so vzhajani s kvasom. Spodnji recept je tak… poleten, lahek obrok, da ja ne bomo samo na solatah in juhah celo poletje!

Blinije narediš tako, da zmešaš 85 g ajdove moke in 85 g gladke moke, sol in pecilni prašek potem pa dodaš 200 ml mleka v katerem je stopljena ena žlica masla ali olja. Zmešaš v testo. Posebej stepeš 2 beljaka do trdega in jih previdno vmešaš v testo. Blinije pečeš na maslu (ali kokosovem). Bliniji naj bodo majhni, kot dlan na primer. Iz te količine testa bo prišlo dobrih 10 blinijev.

Na krožnik zložiš blinije, zraven položiš rezine dimljenega lososa, na sredino še žličko kisle smetane, potreseš s kaprami in lističi solate, pošpricaš z olivnim oljem in streš malo popra.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov na temo “Ajdovi bliniji z dimljenim lososom in motovilcem”

 1. Robin S.
  24.05.2010 | 17:53

  Na žalost vidim samo losos, kapre, solatko ( motovilec če se ne motim – ali pa rahlo uvela berivka, smetana in poper -bliniji so se pa izgleda razblinili. Pod lososom sicer na vrhu nekaj sramežljivo kuka – ampak to verjetno ni to ? Zanimiv recept.

 2. foodista
  24.05.2010 | 18:40

  Da, tisto spodaj sta blinija,ampak se je smetana prehitro razlezla čez. Zraven je motovilec. Lp.

 3. Bonno72
  24.05.2010 | 21:32

  Priporočam kvas namesto pecilnega praška, ki da žajfast okus, za solatko bi lahko prabil karkoli sezona prinese. Tu bi pasal tudi na zelo tanke rezance narezan koromač, zabeljen s soljo, olivnim oljem in nekaj kapljicami limone. Kaper pa v takšni količini, kot so na sliki ne priporočam, razen, če ne gre za odvisnika od kaper. Drugače pa hvala, ker sem na bline že kar malo pozabil. Aja…z beluga kaviarjem so utrgano dobri. :)

 4. foodista
  29.05.2010 | 17:35

  Bonno, hvala za komentar. Kapre so božanske! Kombinacij je lahko kar nekaj, ampak tole je bil v bistvu zajtrk :) tako da je bila tale kombinacija najbolj blaga. Koromač v solati je tudi meni zakon. Nekoč v solato, ki jo opisuješ dodala gozdne jagode in balzamiko. Simfonija. Pridi še kdaj. Lp.

 5. CaRaMeLa
  3.09.2010 | 15:09

  Yumm! Predlagam tudi varianto z mletim mesom in zeljem… :) To kar je jedla ruska raja.

  Za informacijo: če že pripravljaš to jed je primerno, da poznaš tudi pravo ime (блины) in zgodovino.

  Ne “bliniji” pač pa preprosto “blini” (oz. v ednini “blin”). Drugi “i” je v originalni izgovorjavi trd. Tega pri nas ne uporabljamo in ga zato nadomestimo z normalnim “i”.

  Jed izvira s Poljske, kasneje so si jo prisvojili Ukrajinci in Rusi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !