Pečeni njoki s francoskim fižolom

Meni osebno so poleg testenin, praženega krompirja, goveje juhe itd. tudi njoki tista jed, ki spada v skupino hrane za ugodje. Mehke blazinice krompirja ali skute, kuhane ali pečene z enostavnimi prilogami….mmm. Res pa obstaja tanka linija med ravno prav narejenimi in pretrdimi ali razkuhanimi. Tisti pravi pa znajo biti  božaaaanski. Kadar jih naredim z zelenjavo, jih rajši potem ko so kuhani popečem še na maslu, da dobijo hrustljavo skorjico. Če jih naredim z omakastimi prilogami potem ostanejo samo kuhani. Tradicionalno morajo njoki imeti značilno obliko, ki jo narediš z vilico, vendar ko takšna perfekcija ni potrebna se temu lahko brez slabe vesti izognemo.

Nihče ne naredi odlične njoke že prvič. Potrebno je vsaj nekaj prakse, saj je končni rezultat odvisen od moke ki smo jo uporabili, sestavin… Tako da tisti ko pravijo, da najboljše njoke naredijo babice imajo čisto prav. Tradicionalno so njoki narejeni iz krompirja lahko pa se dodaja skuto, bučo, špinačo in tako naprej lahko.

Klasičen recept za krompirjeve njoke zahhteva: pol kg krompirja (mlad krompir, ki je bolj voščeast je primerjenjši), ki ga olupiš in narežeš, 100 g moke in eno jajce ter ščepec soli. Krompir skuhaš in še toplega pretlačiš, mu dodaš sol in lahko tudi muškatni orešček, potem pa vgneteš jajce in nato še moko. Moko dodajaš počasi in dobro pregneteš, da dobiš voljno in mehko testo. Tega potem vzaljaš v klobasico, to narežeš na manjše koščke ki jih potem kuhaš v kropu. Ko pripravajo na površje počakaš še par trenutkov, potem pa jih vzameš iz vode. Malo jih odcediš in ohladiš potem pa jih v ponvi okopaš v toplem maslu, da dobijo hrustljavo skorjico. Francoski fižol sem skuhala v sopari in jih rahlo popražila v maslu. Jed popraš in soliš.

 • Share/Bookmark

11 odgovorov na temo “Pečeni njoki s francoskim fižolom”

 1. SLAVCSLAVC
  24.09.2011 | 20:00

  Čestitam za kulinarično spretnost, in hvala za recept in navodila !

 2. 25.09.2011 | 20:48

  Bere se sladko snedno, na njoke vedno prisegam.

 3. podplat
  26.09.2011 | 09:07

  Hmmm, sam delam njkce iz krompirja, kuhanega v oblicah. Torej ga olupim kuhanega (traja malo dlje). Naprej je postopek isti,pomambna pa je moka, za začetek uporabim gledako, potem pa ostro. Sploh na koncu ko valjam kačice in jih sekljam v njoks. Včasih naredim lulčke. Moja deca obožuje ocvrte njoke, sam pa imam rajši kuhane. Ah aja. Isto testo alhko uporabite za knedeljne. Moji otroci obožujejo borovničeve. Zmrznjene lahkpo direktno daš v knedel zreven se malo sladkorja in toje to. Pravijo da slivovi in ,mafrelični SPLOH niso cmoki. Dober tek, pa ne razkuhat zadeve. Bodi poleg glej da priplavajo na gladino potem pa še minuta ali dve in ven z njimi.

 4. foodista
  26.09.2011 | 11:41

  Hvala za komentarje in pohvale!

  Podplat. Hvala za nasvete. Tudi jaz obožujem cmoke. Še posebej slivove. Ko so kuhani jih zabelim z drobtinami v maslu ali pa makom. Pozdrav!

 5. podplat
  26.09.2011 | 12:08

  Jaz z drobtinami, posip pa je sladkor obogaten s cimetom. Mljask.

 6. bonno72
  7.10.2011 | 08:16

  Poizkusi tako, da krompir v olupku, zavit v alu folijo spečeš v pečici. Res traja malo dlje, a se izplača.

 7. bonno72
  7.10.2011 | 08:19

  Poizkusi narediti krompirjevo testo tako, da krompir v olupku, zavit v alu folijo spečeš v pečici. Res traja malo dlje, a se izplača.

 8. foodista
  8.10.2011 | 09:00

  Bonno72, hvala za namig. Enkrat sem že probala, recept iz J.Oliverjeve knjige in so bili res okusejši. Za vse dobre reči je treba počakati :)

 9. podplat
  9.10.2011 | 07:48

  Hmmmmm, za njokce je seveda najbolj pomembno, da je takrat ko delamo testo, pretlačen krompir topel in da uporabljamo ostro moko. Tako so kasneje cmoki ali njoki rahli (brez dodanih kemikalij), polni zraka. Ravno pravi dodatek soli pa seveda poudari okus. Izbira krompirja, kuhanega v oblicah, seveda naredi svoje. Torej olupljen krompir hitro pretlačiti, mu dodati moko, jajce, sol in olje na hitro zamesiti testo in potem njokce ali cmoke. Vsako čakanje vmes, naredi testo bolj mokro, kar zahteva več moke, s tem poa je njok gost težek in precej manj okusen.

 10. bonno72
  9.10.2011 | 11:42

  še boljša pa je moka mleta iz zdroba trde (durum)pšenice, ki pa je pri nas še nisem zasledil. (semola di grano duro rimacinata) Sam jo kupujem pri sosedih v Italiji. Rahli, dobri, pa še lepo rumeni.

 11. podplat
  10.10.2011 | 08:49

  No ja ostra je kar ok. Če jo zasledim jo pa nabavim in probam.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !