Medium Raw – Anthony Bourdain

Med potovanjem po Indokini sem prebirala knjigo Anthonyja Bourdaina, Medium Raw – A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook. To je njegova druga ne-kuharska knjiga. Po uspehu njegove prve – Kitchen confidential, je prenehal delovati kot kuhar in se raje posvetil svoji pisateljski karieri, na katero je upal že vse od začekta… pa ga je potem pot zanesla v kuhinjo kjer je delal dobrih 25 let.

O vsem tem govori tudi v svoji drugi knjigi, v prvem poglavju kjer povzame prvo knjigo in govori o karakterjih ki smo jih takrat spoznali, obuja spominje njegovega “rokernrol” žviljenja, droge, ženske… V enem od poglavij omenja jedi, ki so mu najbolj ostale v spominu in jih je spoznal na svojih popotovanjih za snemanje oddaje na Food networku. Ravno ko sem bila na poti v Vietnam sem začela brati to poglavje, kjer je več kot razvidno, da je Bourdain popolnoma zaljubljen v Vietnam in njihovo najbolj tipično jed Pho.

Par poglavij je rahlo dolgočasnih a kljub temu humoristično/sarkastično – tipično Bourdainovsko obarvanih. Sploh ko govori o zamerah s svojim rivalom, prav tako kritiku, ko se posmehuje Alice in ko govori o razsežnostih in odgovornostih, ki jih prinaša očetovsto. Meni najljubše je poglavje Heroes and Villains kjer izpostavi najboljše in najbolj zloglasne chefe tega časa. Omeni in oceni svoje najljubše restavracije. Še posebej hvali kuharja Davida Changa. Zaradi vseh superlativov, ki mu jih nameni, je prepričal tudi mene, da sem v New Yorku obiskala njegovo restavracijo Momofuku Ko. Obiskala sem jih še nekaj iz omenjene knjige  - o katerih bom seveda napisala tudi kratke recenzije.

Knjiga se prebere s slastjo, če je bralcu všeč Bourdainov tip pisanja. Meni je. Spoh, ko s čutno preciznostjo opisuje jedi, ko je sarkastičen in rahlo črnogled. Je žmohtna, okusna – srednje surova!

 • Share/Bookmark

3 odgovorov na temo “Medium Raw – Anthony Bourdain”

 1. 29.03.2012 | 07:43

  Enostavno ni ničesar da ne bi vzljubil tega norega CHEFA. Sta samo 2 opciji. Eather you like him or NOT! Tako kot je z Ramsiyem je z njim. Oba2 odpičena, oba2 asa, oba2 delate predano in s takim užitkom, da sem preko njiju postal kulinaričen obsedenec, zaljubljenec v Francijo,Italijo,Grčijo z malo manjšo noto drugih krajev in predvsem začel ceniti hrano,okuse,denarno vrednost (kot Francozom, mi pomeni hrana več kot nabava novega LCDja ali pa mobitela) pri čemer dam rajši VEČ za MANJ a potem toliko bolj uživam itd itd. Super BLOG btw, hvala za vse ideje, recepte, misli in recenzije. Če slučajno ne bi včeraj naletel na tole stran, bi ostal prikrajšan za še eno super slovensko kulinarično dobroto. Pa tudi za tole novo knjigo ne bi vedel. V kratkem pobrskam ako jo dobim kje pri nas in jo z SLASTJO preberem :D

  P.S: Trenutno v prebiranju Marka Zorka: Knjiga mrtvih (sila dobro prepletanje filozofije in kulinarike ), ter Pet četrtin pomaranče od Joanne Harris

 2. foodista
  29.03.2012 | 09:40

  Zdravo MBrando. Hvala za pohvale. Tudi jaz sem dobila Knjigo mrtvih za rojstni dan. Moram priznat, da je še nisem prebrala. Se jo lotim čimprej. Sicer pa se tale blog seli na “svoje”. Če ga želiš še naprej spremljati, bo po novem na naslovu: http://tolstanutrija.wordpress.com/ Lep pozdrav!

 3. MBrando
  30.03.2012 | 11:22

  Si že shranjena na prvem mestu v mojih zaznamkih :>

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !